Tänään jatkoin pieniä pihatöitä. Herättyäni kiipesin katolle ja tyhjensin rännit lehdistä ja muusta moskasta - jota riitti etenkin sillä puolen taloa, jolla on seitsemän koivua taloa varjostamassa.

Isäni korjasi maanantaina ruohonleikkurini, jota en kuitenkaan sateiden takia saanut käytettyä ennen kuin tänään. "Nurmikko" oli kasvanut jo niin pitkäksi, että leikkurin meno välillä hyytyi. Ohiajavat autoilijat varmaan ihmettelivät, mitä tein leikkurin kanssa myös lammaslaitumen puolella, vaikka siellä on lampaitakin (jotka muuten eivät näköjään ollenkaan pelkää vieressä pörräävää ruohonleikkuria). Tein laitumella pienelle alueelle väliniiton leikkurilla, että sinne kasvaisi lampaille taas tuoretta syötävää aiemman osittain kalutun ja kuivuneen heinän tilalle.

Tänään oli taas paimennusta täällä omilla lampailla. Ennen kuin päästiin paimentamaan, ihmettelin miksi lampaat kuikuilivat autoille ja lähtivät hölkkäämään laitumen toista päätä kohti. Tajusin, että Raivo puuttuu joukosta. Kun aikani sitä huutelin, niin sieltähän se tuli itseään kolme kertaa korkeamman heinikon joukosta. Normaalisti koirilla ei ole mitään hinkua laitumelle lampaiden luo, mutta ilmeisesti nämä paimennustuokiot saavat territkin innostumaan. Raivon itsetunto nousi varmasti potenssiin kymmenen, kun se sai pelkällä olemassaolollaan viisi niin isoa olentoa liikkeelle.

Valmiiksi kova itsetunto on tuolla meidän Hirmuisella. Olin sen kanssa aidan vieressä varmistamassa, etteivät Mari ja Roihu tuo lampaita sähköistä läpi. Lampaat tulivat aidan luo, ja samassa Hirmuinen oli niiden viiden keskellä häntä pystyssä. Kaksi niistä yritti puskea sitä, mutta se ei ollut huomaavinaankaan vaan jatkoi haukkumista häntä tötteröllä.

Kun lähdin Ormin kanssa paimentamaan, Mari otti H:n syliinsä. Sanoin että sen voi laskea maahan kun ollaan laitumen toisessa päässä, sillä ei se nyt sinne lähde, kun ei itseään viisi kertaa korkeampien heinien joukosta meitä edes näe. Lähtihän se tietenkin: sinkosi matkaan kuin ohjus ja tuli meidän luo. Otettiin Ormin kanssa vain lyhyt onnistunut kuljetus enää sen jälkeen ja lähdettiin viemään ylimääräiset koirat (myös Kiku ja Raivo) pois laitumelta. Jatkossa pitää muistaa pistää kaikki pikkukoirat heti autoon tai sisälle odottamaan, sillä eivät ne näköjään malta pysyä pois laitumelta silloin kun ollaan siellä Ormin kanssa.

Orm paimensi taas hyvin. Nyt pitäisi varmaan alkaa opettelemaan taas jo jotain uutta, kun sitä kuitenkin äärettömän paljon vielä riittää. Onneksi on tiedossa mm. paimennuskurssi tässä kuussa.