Kiihkosta on sulkeutunut Sanin veroinen hiirikoira. Kun haen ruokaa vanhalla saunalla sijaitsevasta pakastimesta, Kiihko on heti etsimässä hiiriä polttopuiden ja rakennukseen varastoitujen roinien alta. Keittiössä meillä on seikkaillut hiiriä pitkin syksyä, ja Kiihko on aina kärppänä paikalla, kun keittiön ovi kotiin tullessani aukeaa. Tänä aamuna se sai taas palkan, kun tiskipöydän alla olevaan hiirenloukkuun oli yön aikana mennyt hiiri. Kiihko kuljetti hiiren loukkuineen ulos, mutta vaihtoi sen minun kanssani lihapullaan (tosin yritti siepata sen heti takaisin lihapullan hotkaistuaan).

Tänä aamuna heräsin taas siihen, kun yläkerran asukit juoksivat huoneistossaan. Miksi niiden pitää juosta, miksei voi kävellä? En edes tiedä keitä nuo asukit ovat, kun en ole koskaan niitä nähnyt. Askelten painosta päätellen voisi kuvitella kyseessä olevan parsonin kokoisten olentojen. Juoksuäänet lähtevät talon toisesta päädystä makuuhuoneeni luokse, josta äänen pitäjä sitten laskeutuu jotain pitkin jonnekin (seinänvierustaa ulos?). Unenpöpperössä laskin tänä aamuna kolme juoksijaa. Koska äänet eivät kuulosta miltään hiirten rapistelulta, olen päätynyt siihen, että yläkerrassa asuu joko isoja rottia tai kummituksia. Kumpi sitten olisi mieluisampi vaihtoehto? Ehkä ne kummitukset.

Kummittelulta kuulosti yhtenä yönä, kun alkoi kuulua sellaisia ääniä, kuin joku olisi jäänyt loukkuun ja poukkoillut loukku päässään ympäri yläkertaa. Ongelma on, että ainoa hiirenloukku oli aamulla keittiön allaskaapissa täysin koskemattomana. Tosin minultahan hävisi se yksi loukku hiirineen tuossa taannoin, joten ehkä yläkerran asukki otti sen käyttöön?

Olen pidemmän aikaa miettinyt, missä yksi kenkäni on. Etsin sitä viikonloppuna eteisen lisäksi sisältä, eikä sitä löydy mistään. Aamulla tulin lenkiltä pellon poikki, ja siellähän se kenkäni nökötti yksinään litimärkänä keskellä peltoa. Ormilla on tapana napata eteisestä jotain suuhunsa aina kun tulen kotiin. Jonain päivänä se oli ilmeisesti napannut tuon kenkäni ja tiputtanut sen sitten pellolle. Yleensä huomaan sen nuo kenkien nappaamiset, mutta tällä kertaa oli jäänyt huomaamatta.