Tänään käytiin päivällä koirien kanssa kentällä treenaamassa. Bim pääsi tekemään mielenvirkistysharjoituksia  puomin, matalien hyppyjen ja putken avulla. Raivolla ohjelmaan kuului sylikäännöksiä, poispäinkäännöksiä ja kontakteja. Kiihkon kanssa treenattiin vinottain olevia hyppyjä ja rengasta. Orm pääsi harjoittelemaan hyppytekniikkaa sekä putkeen ampumista.

Treenien jälkeen mentiin läheiselle hevostielle kävelemään. Mutkassa vastaan tuli lenkkeilijä, mutta onneksi kaikki koirat tulivat heti kutsusta luokse, eivätkä käyneet haukkumassa yllättävälle vastaantulijalle. Loppumatkaksi siirryttiin kuitenkin hakkuuaukealle, ettei tarvitse varoa vastaantulijoita. Hevonkakkaan törmättiin kuitenkin, ja nyt vieressä röhnöttää kolme lannalta haisevaa poikakoiraa. Bim oli onneksi tällä kertaa siistillä tuulella.

Sitten hieman ikävämpää asiaa. Eilen oli Karlssonin Anjan luona silmien joukkotarkastus. Meiltä mukana oli Tiri, jonka silmät ovat edelleen ok, kuten oli mm. Tirin äidillä Fiinallakin. Tarkastuksessa löytyi kuitenkin ilmeisesti kaksi kaihiin ja yksi linssiluksaatioon sairastunut koira. Onneksi ihmiset käyvät koiriaan tarkastuttamassa, niin saadaan näitä sairastuneita tietoon. Kovasti paasataan kasvattajan vastuusta, mutta kyllä se suurin vastuu rodun tulevaisuudesta on ihan joka ikisellä yksittäisellä koiran omistajalla. Jos omistajat eivät koiriaan tarkastuta ja lähetä näytteitä sairastuneista koirista ja niiden sisaruksista/vanhemmista/jälkeläisistä geenitutkimukseen, ei näistä silmäsairauksista päästä koskaan eroon. Ei riitä että silmät tarkastutetaan kerran, vaan se pitäisi tehdä useammin - mieluiten vaikka vuoden välein. Se, että koiran vanhemmat, isovanhemmat ja isoisovanhemmat ovat terveitä (mutta mahdollisesti kantajia) tai pahimmillaan "terveitä" (=tarkastamattomia) kun ei takaa sitä, ettei se oma koira ikinä sairastuisi. Geenitestiä odotellessa...

Parsoneiden vuosikokouksessa oli tehty viisaita päätöksiä ja suosituksia silmätarkastusten suhteen. Jatkossa mm. jaetaan pentu- ja kasvattajalistat kahtia sen mukaan, onko noudatettu JTO:n suositusta silmätarkastuksista (tarkastus enintään vuoden vanha astutushetkellä jne.).